Hévíz és a Hévízi-tó mindössze 5 km-re található Keszthelytől illetve a Balatontól. A Hévízi termáltó Európa legnagyobb termálvizű tava, amely már több, mint 2000 éves múltra tekint vissza. Már a római birodalom korából is is találtak itt leleteket.

Mai funkcióját és jótékony hatását a Festetics család fedezte fel az 1700-as években, amikor a család nagy földbirtokra tett szert, melynek részre volt a mai Hévíz és a tó körüli földterületek. Festetics György az 1700-as évek végén építetett egy fából készült fürdőházat, azonban a gróf halála után a tavat érintő fejlesztések leálltak és egészen 19. század második feléig nem történtek jelentős változások a tó körül, amikor is a gróf egyik utódja, egy turistákat is befogadó fürdő építésének látott neki.

A fürdő igazi a maihoz hasoló népszerűségét az 1900-as években vívta ki magának, kisebb nagyobb megszakításokkal hiszen a háború alatt kórházként is üzemelt és az egykori épületekben elég sok kár keletkezett, majd végül mai formáját 1989-as felújítás után kapta.

A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat egy kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően 85 órán belül képes tó vizét teljesen kicserélni. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait.

A gázok mellett említést érdemel a tó medrét vastagon borító gyógyiszap, mely szerves és szervetlen anyagokat is tartlamaz. Ezeket a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.

A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.

Amennyiben szeretne saját szemmel meglátni leghíresebb gyógytavunkat, válasszon Hévíz szállás ajánlatainkból.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazas-erdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr771861268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása