A turizmus az utazásnak az a módja, ami a pihenésre, kikapcsolódásra valamit üzleti célokra irányul. A turistát pedig úgy lehetne leírni, mint egy olyan embert, akik elhagyja állandó tartózkodási helyét legalább 24 órára, de kevesebb mint egy évre és mindezt pihenési ill. üzleti célok miatt teszi.

A turizmus ma már az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási forma. Csak 2008-ban több, mint 922 millió nemzetközi turista keresett fel különböző célpontokat, ami 1,9 %-os növekedés az előző évhez képest.

A gazdasági válságnak köszönhetően az ágazat zuhanásba kezdett és ennek mértéke 2%-ot tett ki és ez tovább fokozódott 2009-ben, amikor 4%-os csökkenés volt tapasztalható a válság mellett, a H1N1 vírusnak köszönhetően. Ez számokban kifejezve 880 millió turistát jelentett a 2009-es évben.

A turizmus sok országnak és szigetnek létfontosságú bevételt jelent. Ezek közé az országok közé tartozik Ausztrália, Egyiptom, Görögország, Thaiföld, a Bahamák, Tahiti vagy a Maldív szigetek. A világ 10 legjobban látogatott országai közül az első helyet Franciaország uralja, megelőzve Spanyolországot és az Egyesült Államokat.
Ami a városokat illeti szintén a francia Párizs áll az élen, melyet London és a thaiföldi Bankok követ.

A legnépszerűbb fajtája a turizmusnak a nyaraló vagy strand turizmus, de az elmúlt időben a téli turizmus ill. síturizmus iráni kereslet is megnövekedett. Az elmúlt évtizedekben pedig, olyan fajtái is teret nyertek, mint az ekoturizmus, agroturizmus vagy gyógyturizmus is népszerűvé váltak.

Ahhoz, hogy az adott helyen kellemesen ki lehessen kapcsolódni, szükség van megfelelő szállásra. A szálláshelyeknek rengeteg változata van, a több csillagos szállodáktól az olcsó ifjúsági szállásokig vagy magánszállásokig.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazas-erdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr11898071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása