Sok szempontból a wellness turizmus az egyik leginkább ősi formája a pihenésnek. Az ókorban már a rómaiak és a görögök is ragaszkodtak a testi kényeztetésnek ehhez a formájához, de a szellemi megvilágosodást érdekében a középkori zarándokok is nagy figyelmet fordítottak rá, nem beszélve a 18. és 19. századi európai elitről, akik szívesen töltötték el az idejüket a tengerparton illetve hódoltak a gyógyturizmusnak.

Viszont vitathatatlan, hogy a wellness turizmus az elmúlt években folyamatosan erősödött, melynek hatására egyre több wellness központ és gyógyfürdő létesült és ezzel egy időben alternatív terápiák is megjelentek.

A vélemények eltérnek, hogy mi minősül wellnessnek. Egyesek szerint a célja a megbékélés a testtel, szellemmel és a lélekkel, valamint önfejlesztés.  Ez lehet egy spirituális vagy misztikus utazás, de érdeke a pszichológiai jólét.

Ha ezt a megközelítést vesszük alapul akkor egy hagyományos tengerparti üdülést nem nevezhetünk wellness üdülésnek, mivel ez nagyjából abból áll, hogy napozunk a parton és fürdőzünk a tengerben. Ez egy passzív módja a nyaralásnak, de a wellness nem ezt jelenti. A wellness turisták többsége, nem csak a nyaralás alkalmával foglalkozik a lelke ápolásával, hanem a szürke hétköznapokban is igyekszik a testi kikapcsolódáson kívül a lélek „edzésével” – jógázik, meditál és egészségesen étkezik. Ez nem működik máshogyan nyaralás közben sem, a turista folytatja a megszokott otthoni rutinját. Mindez csak kiegészül a nyaralás nyújtotta élményekkel ill. termálfürdők és gyógyvizek nyújtotta élményekkel és pozitív hatásokkal.

Foglaljuk össze a wellness lényegét:

-          a wellness turista egy aktív ember, aki egészséges életmódot igyekszik folytatni bárhol is legyen

-          a célpont nem igazán lényeges, mivel a nyaralóhely egy alternatív helyszín, ami hozzájárul ahhoz, hogy a lélek stresszmentes környezetben tudjon regenerálódni

Ha szeretné Ön is lelkét kényeztetni , tekintsen meg belföldi szállást: wellness szállodák

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazas-erdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr41865972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antal István 2012.03.09. 15:20:02

A wellnessnél mindig említésre kerül az egészség, annak megőrzése, megújulás, stb.

Általában viszont egy wellnesscentrum egy nagyvárosban található. A városban pedig zajhatással kell számolni...persze ez az adott épületen nem jelent problémát a jó szigetelés miatt, viszont egy szabadban eltöltött program esetén igen.
A forgalomról nem is beszélve...hiszen egy nyaralás alkalmával nem bent ülünk a hotelszobánkban vagy annak a szaunájában például, hanem azért szétnézünk, elmegyünk városnézésre...És ekkor mi történik?! Beszívjuk a kellemetlen kipufogógázt, mintha csak otthon lennénk...ez bizony nem egészséges, még akkor sem, ha előtte aromás kúrán vettünk részt a szaunában...
Én mindig úgy választok úticélt, hogy természetesen a bizonyos "luxus" meglegyen (szauna, masszázs, fürdőzés, stb.), de ugyanakkor ne arra ébredjek a nyaralásomon, hogy dudál az autó vagy egy vonat halad a távolban, hanem madárcsicsergésre...és arra is figyelek, hogy az sem egészséges, ha csak eszünk meg ülünk a medencében 1 hétig, hanem legyen benne túra, testmozgás...és persze jó, ha egy adott hotelnek van fitnessterme, de a futópad tényleg kárpótol?! Nem hinném..
Utazási ajánlatok száma végtelen..de én mégis ajánlanék egy általam már "letesztelt" helyet:
www.medves.hu/belfoldi-utazasi-ajanlatok
süti beállítások módosítása