noraantal 2010.03.29. 11:54

Szegedi Vadaspark

Szegeden rengeteg látnivaló és programlehetőség várja a turistákat. Az egyik legizgalmasabb talán a Szagadi Vadaspark, főleg kisgyerekes családok számára.

Az 1960-as éveben Szegeden is felmerült a gondolata egy állatkert létesítésének. A város felsőoktatási intézményeinek nagy múltra visszatekintő biológus képzése csak tovább erősítette az igényt, de akkortájt az ötlet csak terv szinten maradt.

A helyszínek melyek felmerületek: a Füvészkert és a Tisza közötti szabad terület, az újszegedi Liget, illetve a Sancer-tavak környéke voltak. Végül is a Sancer-tavak környékére esett a választás, ahol a 80-as években indult meg a vadaspark kiépítése – hivatalos engedély nélkül, társadalmi munkában. Diákok, egyetemi tanárok létrehoztak egy karámot a területen, ahol őzeket és vaddisznókat tartottak.

1985-ben az állatgyűjtemény mindössze 3 majomból, pár őzből és vaddisznóból, valamint egy óriáskígyóból állt, viszont 1989-re a számuk szépen gyarapodott, majd ugyanebben az évben önálló intézmény lett a Vadaspark és 1985. május 28-án nyitotta meg a kapuit 3-4 hektáros bemutatóval.

A Vadaspark gyűjteményét tekintve kifejezetten ritka, veszélyeztetett állatok bemutatása földrajzi elterjedés szerint csoportosítva.A Vadaspark pedig hamar bekapcsolódott a nemzetközi állatkerti vérkeringésbe.

A Szegedi Vadasparkban az elmúlt években jelentősen nőtt a látogatók száma,  2008-ban már a 171 ezret is meghaladta.

Folyamatosan bővül az állatok száma, állatlétszámot tekintve (kb. 140 faj 650 egyede) - a hazai állatkertek viszonylatában – közepes méretű állatkertnek számít a szegedi, de ha a tartott fajok természetvédelmi értékét, ritkaságát tekintjük, ma is élen állónak számít.

Amennyiben szeretne ellátogatni a Szegedi Vadasparkba, keressen szállást Szeged szállás katalódusunkból.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazas-erdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr251876907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása